Deutsche Flagge Deutsch               Allumette                                   Nederlands

Bal Folk en traditionele Franse Dans

in Venlo  


Home              

Bal Folk 17.05.2009 2

 

Dans- en muziekrepertoire
De muziekanten en de muziek van Allumette
Agenda van Allumette
Andere termijnen
Contact
Folk- en Bal-Folk-links

De muziekanten en de muziek van Allumette

De muziekgroep ALLUMETTE speelt traditionele dansmuziek, voornamelijk uit Frankrijk, soms aangevuld met scandinavies repertoire. De formatie bestaat uit Hildegard Hapig (viool, altviool) en Günther Poley (trekharmonika, chromatische knoppenaccordeon).

Als duo zijn Hildegard en Günther meer dan 20 jaar met deze muziek bezig. Zij zijn sinds het opstarten, eind jaren '90, verbonden aan de dansgroep in Venlo, en spelen als huismuzikanten tijdens alle lessen en bal folks's. Ze werken continu aan het uitbreiden van hun inmiddels heel groot repertoire. 

Er worden alleen akoestische instrumenten gebruikt, en als de danszaal het toelaat spelen ze zonder versterking. De bedoeling is de klank van de instrumenten zo oorspronkelijk mogelijk te houden. Omdat er al heel wat minder bekend traditioneel materiaal al bestaat, worden er alleen traditionele melodieën gespeeld en geen eigen composities.

De muzikanten brengen met pittig, traditioneel spel de dansers op de dansvloer. De groep heeft een eigen stijl gecreëerd, voornamelijk door het improviseren van ritmiesche begeleidingen op viool en altviool, zonder het fundament van de traditionele dansmuziek te verlaten.

Omdat zich Hildegard en Günther door hun veelvoudige contacten naar Finland ook veel met Finse muziek bezig houden, spelen ze regelmatig op het bekende Finse folkfestival in Kaustinen samen met een Finse meesterspeelman in de groep Mittumaari. Ze vormen tevens ook de groep Maukas, die in traditionele muziek uit Skandinavië (voornamelijk Finland en Zweden) gespecialiseerd is.


Allumette in Kaustinen 2010

Allumette in juli 2010 op het folkfestival in Kaustinen (Finland)